Sağlığın piyasayla imtihanı: Eczaneler yok satıyor!

Artan kur nedeniyle ilaca zam yapılacağının açıklanması hastaları mağdur etti… Tüm Türkiye’de hastalar eczanelerden eli boş dönüyor…

Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumu fiyatı artacağı belirlenen ilaç ve cihazların listesini yayımladı. Şubat ayında 520 ilaca yüzde 6 ila yüzde 185 arasında zam yapılması planlanıyor. Birçok firma ve ecza deposu listede bulunan ilaçları piyasaya kısıtlı miktarda veriyor. Bu durumdan da en çok hastalar mağdur oluyor. Mağdur olan hastalar da, eczacıları suçluyor. Eczacılarsa topu firmalara ve depolara atıyor. Türkiye Eczacılar Birliği’nin yaptığı  “Üretim yapan firmaların ilaçları piyasaya kısıtlı sürmesi sebebiyle birçok eczane ve hasta mağdur ediliyor. Bunu yapmaya hakları yok” açıklaması gözleri üretici firmalara çevirdi.

HASTALAR ÇÖZÜM BEKLİYOR

Kanser ve ‘SMA’ hastalıklarının ilaçları zaten zor temin ediliyordu. Son yaşanan sıkıntılarla birlikte bu hastalar neredeyse ilaç bulamaz hale geldiler. Hasta ve hasta yakınları devletin bir an öce bu sorunu çözüme kavuşturma yönünde adın atmasını istiyor. Eczaneye giden hasta veya hasta yakını aradığı ilacı bulamıyor. İlaç bulamayan “SMA” hasta yakınları seslerini duyurmak amacıyla sosyal medyadan kampanya başlattı.

HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Tüm Türkiye’de yaşanan sıkıntının nedeni belli! İlaç firmaları ve depoları zam beklentisi nedeniyle piyasaya ilaç sürmüyor. İlaç fiyatlarında kurun yükselmesi ile tekrardan belirleme yapılacağının açıklanmasının ardından, ilaç dağıtım depoları sınırlı sayıda ilaç dağıtımı yapıyor. Stokların sınırlı tutulması nedeniyle olan hastalara oldu. Öte yandan, Türkiye Eczacılar Birliği sitesinde “Sağlık Bakanlığı ilaç düzenlemesi tarihini yeniden tasarlayarak süreyi uzattı” açıklaması yer aldı. Sağlık Bakanlığı, eczacıların fiili stokları ile İTS ( İlaç Takip Sistemi) kaydı stoklarının eşit hale getirilmesi amacıyla İTS stok eşitleme son tarihinin 31 Ocak 2017’den 28 Şubat 2017 tarihine kadar uzatılmasına karar verildiğini duyurdu. Bu nedenle hastalar eczanelerden bir süre daha ilaç sıkıntısı çekecek.

KANSER HASTALARI BEBEKLER İLAÇ MAĞDURU

Hastalık sürecini ağır semptomla geçirenler ilaçlarının çoğunu yurt dışından devlet desteği veya kendi imkânlarıyla getirtirken, yaşanan sıkıntı nedeniyle birçok hastanın yurtdışından ilaç ve tıbbi cihaz temini neredeyse imkânsız hale geldi.

TÜRKİYE ECZACILAR BİRLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin bilgi almak için aradığımız Türkiye Eczacılar Birliği yaşananlara ilişkin sözlü değil yazılı bir açıklama yapacaklarını söyledi. Piyasaya sürülmeyen ilaçlarla ilgili basın açıklaması yapan Türkiye Eczacılar Birliği, “Yaklaşık 13 bin kalem ilaçta yapılması planlanan düzenlemenin yaklaşık on beş gün sonra, 20 Şubat 2017 tarihinde başlayacağının duyurulması ile birlikte çeşitli ilaçlar piyasada bulunamaz hale geldi. Bu sorunun ana kaynağı özellikle üretici firmaların ilaçları elinde tutarak piyasaya vermemesi ve bazı ticari depoların aldığı ilaçların kaydını girmeyerek eczanelere göndermemesidir. İlaç üreticilerinden depolara ilaç akışı büyük oranda kesilmiş durumdadır” denildi.

ÜRETCİLER DE TOPU DEPOLARA ATTI

Kendilerinin hedef tahtasına konulmasını eleştiren İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), iddialara ilişkin yaptığı açıklamada ”Üyelerimiz, ilacın toplum sağlığı için önemini bilmekte ve bu sorumlulukla hareket etmektedir. Bu çerçevede, İEİS bünyesindeki üyelerimizin depolara ilaç sevkiyatına her zamanki gibi devam ettiğini büyük bir açıklıkla ifade etmek isteriz. Toplum sağlığını merkeze almayan, sorumluluktan uzak hiçbir piyasa davranışını kabul etmeyeceğimiz gibi, görmezden de gelemeyiz” ifadelerini kullandı. Sendikanın bu açıklaması da gözleri depolara çevirdi.

BAKANLIK STOKLARIMIZI GÖRÜYOR

Bakanlık ise fazla ilacı olup da vatandaşa satmayan eczaneler hakkında işlem yapılacağını duyurdu. Eczanelerde ellerinde olan ilaçların bakanlığın bilgisinde ve takibinde olduğunu ilaç vermeme gibi bir lükslerinin olmadığını belirttiler.

Ali Çağlar TINBEK / Milli Gazete

Bir cevap yazın